Telefoonnummer Margriet Bleeker  06-270 711 90   Email Margriet Bleeker info@margrietbleeker.nl

Als je over je denken oordeelt, zul je nog meer
gaan denken. Een oordeel is ook een gedachte…

Wikipedia definieert de glycaemische index als volgt: "De glykemische index of GI is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedglucosespiegel. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glykemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glykemische index hebben. Er zijn aanwijzingen dat voeding met een lage glykemische index mogelijk gezondheidsvoordelen op kan leveren.". 

Naast de GI wordt er ook gesproken over de glycaemische lading, deze waarde houdt meer rekening met de porties die genomen worden. Daardoor lijkt het alsof producten met een hoge GI soms wel genomen kunnen worden. Het dringende advies is om de GI te hanteren om onnodige verstoring van de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Voor personen met verschijnselen van diabetes is het belangrijk om de GI van hun voeding laag te houden, het liefst 50 of lager. Onderstaand een tabel met waarden. Aanpassing van voedingspatroon is heel last, wanneer u daarbij advies of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

terug

vormen diabetes
- symptomen diabetes type II
behandeling diabetes type II

 

GI per
portie

aantal gram
per portie

zoetmiddelen

   

glucose

100

10 gr

sucrose

70

10 gr

honing

70

10 gr

lactose

45

10 gr

fructose

20

10 gr

     

tussendoortjes

   

Evergreen met krenten (Lu)

66 ± 12

38 gr

popcorn (zonder suiker)

65

20 gr

gebak

60

57 gr

chips

55

50 gr

chocoladereep (melk)

45

50 gr

chocoladereep (puur >70% cacao)

22

50 gr

pinda's

15

50 gr

     
     

dranken

   

bier

110

250 gr

cola drinks

70

250 gr

sinaasappelsap (ongezoet)

50 ± 10

250 gr

grapefruitsap (ongezoet)

48

250 gr

appelsap (ongezoet)

40

250 gr

tomatensap

40

250 gr

     
     

graanproducten

   

gierst

70

150 gr

couscous (5 min. gekookt)

65

150 gr

rijst (bruin parboiled, 20 min. gekookt)

65

150 gr

rijst (basmati, 10 min. gekookt)

60

150 gr

boekweit

55

150 gr

rijst (wit, parboiled, gem. gekookt)

45

150 gr

bulghur

48

150 gr

spaghetti (wit, 10-15 min. gekookt)

45

180 gr

spaghetti (volkoren, gem. gekookt)

35

180 gr

quinoa

35

150 gr

     

stokbrood (wit)

95

30 / 60 gr

tarwebrood (wit)

70

30 / 60 gr

tarwebrood (volkoren)

70

30 / 60 gr

melkbrood (wit)

63

30 / 60 gr

roggebrood (volkoren)

60

30 / 60 gr

     

cornflakes

85

30 / 60 gr

melba toast

70

30 gr

cream cracker

65 ± 11

30 gr

muesli

55

30 / 60 gr

bindmiddelen

   

maizena

70

15 gr

arrowroot

63

15 gr

     
     

peulvruchten

   

bruine bonen

40

150 gr

bruine linzen

30

150 gr

kikkererwten

30

150 gr

groene linzen

22

150 gr

spliterwten

22

150 gr

     

aardappelen en groentes

   

frieten

95

150 gr

aardappelen (gebakken)

85

150 gr

aardappelpuree

85

150 gr

aardappelen (gekookt)

60

150 gr

     

wortel gekookt

85

100 gr

tuinboon

80

100 gr

pompoen

75

100 gr

meiknolletjes

70

100 gr

bieten

65

100 gr

bataat

50

100 gr

doperwt (vers)

40

100 gr

wortel rauw

35

100 gr

sperziebonen

30

100 gr

bladgroente, alle soorten sla, kool,

   

champignons, ui, tomaten,

   

aubergine, paprika, broccoli

10 of lager

100 gr

     

fruit, vers en ongekookt

   

watermeloen

75

120 gr

ananas

59 ± 8

120 gr

abrikozen

57

120 gr

kiwi

53 ± 6

120 gr

banaan

52 ± 4

120 gr

mango

51 ± 5

120 gr

druiven

45

120 gr

grapefruit

45

120 gr

sinasappel

42 ± 3

120 gr

perzik

42 ± 14

120 gr

appel

40

120 gr

peer

40

120 gr

aardbei

40 ± 7

120 gr

pruimen

39 ± 15

120 gr

kersen

20

120 gr

     

gedroogd fruit

   

dadels

103 ± 21

60 gr

rozijnen

64 ± 11

60 gr

vijgen

61

60 gr

abrikozen

31

60 gr

appeltjes

29

60 gr

pruimen

29

60 gr

     

jam ('klassiek')

65

20 gr

fruitbeleg (jam zonder toegevoegde suiker)

30

20 gr

     

zuivel

   

volle yoghurt

35

200 gr

magere yoghurt

35

200 gr

magere melk

30

250 gr

volle melk

27

250 gr

Bron: R. Mendosa. Revised international table of glycemic index (GI) and glycemic load (GL) values - 2002