Telefoonnummer Margriet Bleeker  06-270 711 90   Email Margriet Bleeker id@margrietbleeker.nl

"If you always do what you always did,
you always get what you always got" 
                                                                            (A. Einstein)

De Neurofeedbacktraining werkt op het totale spectrum van hersengolven tussen 0 en 42 Hz. Dat klinkt mooi maar wat betekent dit precies?

hersengolven type

Delta-golven (0-4 Hz) komen vaak voor bij baby's en tijdens diepe slaap. Hoe dieper men slaapt des te langzamer hersengolven zijn. In deze staat herstel en ontspan je.

Theta-golven (4 - 8 Hz) wordt ook wel het creatieve gebied genoemd. Deze golven komen vaak voor in de ontspannende fase net voor het wakker worden of net na het indoezelen. In deze fase krijg je inzichten, weet je opeens een oplossing of herleef je de gebeurtenissen van de dag. Overdag treden deze golven op tijdens staren, mediteren of dagdromen; je reageert dan vanuit het onderbewuste deel van de hersenen en handelt op de automatische piloot (bijv. autorijden langs een zeer bekende route waarbij je niet hoeft 'na te denken' en de gelegenheid hebt om weg te dromen).

Alfa-golven (8 - 12 Hz). Alfa golven hangen samen met een vorm van ontspanning. Deze golven komen bij mensen voor vanaf 2 jarige leeftijd en geven aan dat iemand op ontspannen wijze alert is. Je voelt je van binnen ontspannen en kan tegelijkertijd denken, studeren enz. In deze toestand kan je je beter concentreren, neemt beter waar en kan nieuwe informatie beter verwerken en opslaan. De meest effectieve houding om te leren. In deze mindset ben je minder snel uit je evenwicht, minder bang of aggressief. Ontspannen én alert. Een zeer goed uitgangspunt voor veel spannende situaties.

SMR-golven (Senso-Motorisch Ritme golven) zijn hersengolven met een frequentiebereik van 12 tot 16 Hz. De golven geven fysieke rust en sensomotorisch bewustzijn aan. Deze golven geven werken ook op het 'bruggebied' tussen linker- en rechterhersenhelft dat betrekking heeft op coördinatie, moeite met lezen en schrijven (dyslexie) en mogelijk ook beelddenken.

Beta-golven (16-38 Hz) treden op als je redeneert, besluiten neemt, werkt, discussieert en over het algemeen extern gericht bent. Daarnaast kan je in deze toestand uiterst alert zijn: het fight or flight mechanisme. Dit mechanisme is essentieel om in gevaarlijke situaties snel te kunnen reageren. Spanning, nervositeit en focus. Te lang in deze toestand levert onnodige stress en oververmoeidheid op. Niet meer rustig kunnen nadenken of een situatie vanuit een andere invalshoek bekijken. Iemand die hyperactief is produceert vaak ook veel Beta-golven. Het concentratievermogen is dan vaak laag.

Gamma-golven (vanaf 38 Hz) zijn zichtbaar bij sterke mentale activiteiten. Heldere inzichten,waarnemingen en hoger bewustzijn. Ook een mindset waarin we extreem veel informatie verwerken.

Neurofeedback training optimaliseert de hersenfuncties. De training herstelt de balans tussen de verschillende typen hersengolven en verbetert de samenwerking tussen de rechter en linker hersenhelft. Deze verbeteringen worden op het gehele spectrum van hersengolven bereikt. Deze verbeteringen in veerkracht en complexiteit leiden tot meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en groter denkvermogen.

terug

- hoe werkt het?
- bij welke klachten?
ervaringen van clienten